Göra egen surdeg
Ett av de godaste bröden jag vet, det är surdegsbröd. Istället för att köpa i affären så kan man baka det själv. Men då måste man först göra en surdegsgrund. Surdeg kan göra på lite olika sätt. En del recept tar två dygn att göra medan andra är klara efter 4 dygn. Sedan måste man hålla den levande genom att "mata" den. Det genom att tillsätta lika delar ljummet vatten och mjöl, rör om och låt stå en stund i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylen igen. Det gör att den kan hålla hur länge som helst.
Här är ett bra recept för en surdeg:
Ingredienser
1 deg
Första dagen:
2 dl vatten
2 1/2 dl rågmjöl
Tredje dagen:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Fjärde dagen:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Så här gör du
Första dagen:
Blanda 2 deciliter vatten med 2,5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Efter första dygnet ska de börja bubbla i blandningen. Om inte, rör om försiktigt och fortsätt låta den stå i rumstemperatur.
Tredje dagen:
Efter att degen vilat i 2 dygn, sätt sedan till 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in igen och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
Fjärde dagen:
På dag 4 tillsätter du 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
Efter det sista gångna dygnet är degen färdig att baka med.